vineri, 20 aprilie 2012

Papa Benedict al XVI-lea


A şaptea aniversare a alegerii Papei Benedict al XVI-lea

Şi acum, în acest moment, ca şi slab servitor al lui Dumnezeu ce sunt, trebuie să îmi asum acestă sarcină grea, care chiar depăşeşte toate capacităţile umane. Cum voi putea face acesta? Cum voi fi capabil să o îndeplinesc? Voi toţi, dragii mei prieteni, aţi invocat întrega adunare a Sfinţilor, reprezentată de câteva mari nume din istoria raporturilor lui Dumnezeu cu umanitatea. În acest fel, pot şi eu să spun cu convingere reînnoită: NU SUNT SINGUR. Nu trebuie să port singur ceea ce nu aş putea purta singur. Toţi Sfinţii lui Dumnezeu sunt acolo ca să mă protejeze, să mă susţină şi să mă poarte. Şi rugăciunile voastre, dragii mei prieteni, indulgenţa voastră,
dragostea voastră, credinţa şi speranţa voastră mă însoţesc.
Scopul vieţilor noastre este de a-L descoperi pe Dumnezeu oamenilor. Şi doar unde Dumnezeu este văzut, viaţa începe cu adevărat. Doar unde îl întâlnim pe Dumnezeul cel Viu în Hristos, ştim ce este viaţa. Nu suntem ceva produse întâmplătoare şi fără sens ale evoluţiei. Fiecare dintre noi este rezultatul unui gând de-al lui Dumnezeu. Fiecare dintre noi este dorit, fiecare dintre noi este iubit, fiecare dintre noi este NECESAR. Nimic nu este mai frumos decât de a fi surprins de către Evanghelie, de către întâlnirea cu Hristos. Nimic nu este mai frumos şi mai minunat, pentru că este cu adevărat o servire de bucurie, pentru bucuria lui Dumnezeu care doreşte să intre în lume.
Dragii mei prieteni – în acest moment pot doar să spun: rugaţi-vă pentru mine, pentru că aş putea să învăţ să-L iubesc pe Domnul mai mult şi mai mult. Rugaţi-vă pentru mine, pentru că aş putea să învăţ să-I iubesc turma mai mult şi mai mult – cu alte cuvinte, pe voi, Sfânta Biserică, fiecare dintre voi şi toţi împreună. Rugaţi-vă pentru mine ca să nu fug de frica lupilor.” Papa Benedict al XVI-lea, Omilie la Liturghia de aşezare a Pallium-ului şi de acordare a Inelului Pescarului pentru asumarea Misterului Petrin, Roma, Piaţa Sfântul Petru, 24 Aprilie 2005.
În această zi de 19 Aprilie, soarele din Roma străluceşte la cea de-a şaptea aniversare a alegerii în Scaunul Sfântului Petru a Papei Benedict al XVI-lea. Din acest motiv, la Roma este sărbătoare. Acum şapte ani, era într-o marţi seara, pe la orele 18:00, când a început să iasă fum de pe acoperişul Capelei Sixtine. Prima dată gri, apoi alb, gri încă o dată, iar apoi complet alb. A fost ales un nou Papă. Cine era?
Câteva minute mai târziu Piaţa era plină iar oamenii curgeau printre toate coloanele colonadei. Şi atunci a venit anunţul: “Avem Papă. Numele lui este Joseph Ratzinger. A ales să se numească Benedict al XVI-lea.” La balcon, primele cuvinte ale lui Benedict adresate mulţimii, rostite în italiană înainte de tradiţionala binecuvântare latină Urbi et Orbi, au fost:
“Iubiți frați și surori, după marele papă Ioan Paul al II-lea, domnii cardinali m-au ales pe mine, un simplu și umil lucrător al viei Domnului. Mă consolează faptul că Dumnezeu știe să lucreze și să acționeze cu instrumente insuficiente și peste toate, mă încred rugăciunilor voastre. În bucuria lui Isus cel înviat, încrezători în ajutorul său permanent, să mergem înainte. Domnul ne va ajuta și Maria, Maica sa Sfântă, va sta de partea noastră. Mulțumesc.”
Apoi, noul Papă a apărut. Părea fericit, calm.
Cel mai important lucru este să-i dorim Sfântului Părinte păstorire îndelungată, mai ales că în data de 16 aprilie a împlinit 85 de ani, iar o rugăciune ar putea suna aşa:
Fie ca Domnul să Vă însoţească în sarcina la care V-a chemat, aceea de a conduce guverna Biserica lui Hristos, de a învăţa adevărurile de credinţă şi de a fi mărturie până la sfârşit pentru mărita sfinţenie şi nemăsurata dreptate, mila şi bunătatea Dumnezeului Întreit. Fie ca să fiţi mângâiat în momentele de dificultate, să fiţi întărit în momentele de slăbiciune trupească, şi să fiţi protejat de Sfânta Fecioară, Mama lui Dumnezeu şi a Bisericii. Să fiţi binecuvântat îndelung cu bucurie profundă şi pace în continuarea misiunii… Întru mulţi ani!” Aşa cum V-aţi rugat în Sâmbăta Mare: “Să ne rugăm Domnului în aceste momente ca să ne permită să experimentăm bucuria Luminii Sale; să ne rugăm ca noi să devenim purtători ai Luminii Lui, şi ca prin Biserică, faţa luminoasă a lui Hristos să intre în Lume (L.G. 1). Amin.”


http://prcristianlaslo.wordpress.com/2012/04/19/a-saptea-aniversare-a-alegerii-papei-benedict-al-xvi-lea/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu